Dohányzási tilalom 2012 január elsejétől

Dohányzási tilalom 2012. január 1-jétől
Január 1-jén lépett hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törény jelentős szigorítása, amely gyakorlatilag teljesen megtiltja a dohányzást a zárt közforgalmú helyeken. Az új, dohányzási tilalommal kapcsolatos szabályok január 1-jétől hatályosak, azonban az egészségügyi államigazgatási szerv 2012. április 1-jéig nem fog szankciókat alkalmazni a szabályok megszegőivel szemben. De milyen szabályok léptek hatályba az új év kezdetével?

Nem szabad dohányozni

  • közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben
  • közösségi közlekedési eszközön
  • munkahelyen
  • közterületnek minősülő gyalogos aluljárókban, játszótereken, valamint a játszóterek külső vonalától számított 5 méteren belül
  • vasútállomásokon, megállókban, várakozó helyeken, azok külső vonalától számított 5 méteres távolságon belül.

A módosító rendelkezések értelmében egyáltalán nem jelölhető ki dohányzóhely

  • közoktatási intézményben
  • gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben
  • munkahelyeken (zárt térben)
  • helyi közforgalomban közlekedő közösségi közlekedési eszközön, helyiérdekű vasúton, menetrend alapján belföldi helyközi közforgalomban közlekedő autóbuszon, valamint menetrend szerint közlekedő személyszállító vonaton.

Amennyiben a jogszabályban megállapított szabályokat valaki megszegi, akkor részére 20.000 forinttól 50.000 forintig terjedő egészségvédelmi bírságra fogják kötelezni. Ha a dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettséget nem vagy nem megfelelően teljesítik, a dohányzást érintő tilalmak, korlátozásokat megszegi, legalább 100.000 forint legfeljebb 250.000 forint egészségvédelmi bírságra kötelezhető a kötelezettségek betartásáért felelős személy. Ez az összeg intézmény, szervezet, üzemeltető vagy gazdasági térsaság esetében legalább 1.000.000 forint, legfeljebb 2.500.000 forint bírságra számíthat.

A törvény rögzíti, hogy a bírságot a cselekmény súlyára való tekintettel kell kiszabni, igazodnia kell az elkövető személyi körülményeihez. Lehetőség van helyszíni bírság kiszabására is, így a törvénysértőnek 30.000 forintig terjedő helyszíni bírságot lehet kiszabni, a befizetésére 30 nap áll rendelkezésre.

Szorosan a dohányzási témához kapcsolódik azon módosítás is, hogy 2012. szeptemberétől kizárólag olyan csomagolásban kerülhetnek forgalomba a dohánytermékek, amelyek tartalmazzák a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott kombinált figyelmeztetéseket, jellemzően sokkoló képeket szöveggel együtt. Ez a kormányrendelet is január 1-jén lép hatályba, azonban csak szeptembertől kell alkalmazni.

2010. augusztusától pedig csaknem az összes budapesti gyalogos aluljárókban tilos a dohányzás, valamint 2011. február 6-ától ugyancsak tiltott a dohányzás a budapesti tömegközlekedési eszközök megállóiban, állomásokon.

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész termékinformációkat kapjon!